Nejsilnější zástupce

Asi úplně nejznámější klasikou mezi klíčky jsou fazole mungo. Přesto se nedoporučuje je jíst nějak ve větším množství. I denně jedna lžíce, která bude nandaná vrchem, bude naprosto dostačující svým zdrojem prospěšných látek. A to je přesně důvod, proč se vlastně klíčení semen navrací opět zpět do našich jídelníčků. Také rozhodně každého může potěšit to, že si klíčky může vypěstovat sám. Nepotřebují žádné velké místo, ani zahrádku, postačí v podstatě velmi malé místo na kuchyňské lince. Pokud se zaměříme na munga, tak zjistíme, že se to moc fazolím nepodobá, spíše bychom v nich hledali odrůdu hrášku. Dokonce i chutí by tomu vše nasvědčovalo. Naprosto skvělé klíčky mungo Nakliceno.cz jsou v zimním období, kdy přece jenom tak trochu strádáme na pestrou stravu a je třeba tělo podpořit.

Klíčky se dají zakoupit i hotové

V dnešní době se dá snad koupit cokoliv a tak není problém i naklíčený tácek s tak cenným zdrojem. Jenomže otázkou je, když je možnost si vypěstovat svoje vlastní, čerstvé a chutné klíčky, proč si je tudíž kupovat a navíc, když nevíme ani pořádný zdroj pěstování. Domácímu umění se to dá těžko konkurovat, jelikož lze ujídat tento drahocenný zdroj neustále čerstvý, což je k nezaplacení. Také nám i déle poté vydrží. Abychom si tento poklad vypěstovali, tak potřebujeme základní surovinu a také nádobu, kde budeme pozorovat veškeré dění. Fazole mungo je dobré nakupovat ve specializovaném obchodě, nejlépe v Bio kvalitě, kdy jsou neloupané a především chemicky neošetřované. Klíčící nádobu si můžeme pořídit v různých podobách a klidně může mít i více pater. 

Úspěšné pěstování

Klíčení došlo do zdárného konce, když klíčky mají zhruba tam 2 cm, což jsou tak nejvýše dva až tři dny. Nejsou velké, ale velmi účinné. Během další krátké doby se potom u nich objevují kořínky a do takové fáze by to nikdy nemělo dojít, protože tím se ztrácí výživové hodnoty, což je škoda. Konzumovat se dají přirozeně v syrovém stavu, kdy obsahují nejvíce živin, ale také jako různá příloha nebo ozdoba. Možností je více, než dost a navíc můžeme mít radost, že se nám podařilo něco vypěstovat, co prospěje celkově našemu organismu.     

Related posts

Leave a Comment