Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -aktuality
DomůLifestyle14 kroků při výrobě piva

14 kroků při výrobě piva

Česká republika je proslulá hlavně díky svému výbornému pivu, které se stalo celosvětovým fenoménem. Piva našich značek můžeme najít nejen u našich sousedů, ale i v tak vzdálených místech jako je Finsko, Singapur nebo Kuba.

pivo

Většina z nás ho miluje, ale jen málokdo ví, jak se tento nápoj ve skutečnosti vyrábí. Postup výroby se u každého pivovaru trochu liší a je něčím specifický. To dodává každému pivu jinou chuť a vlastnosti. Proces má většinou 14 částí:

  1. Příjem sladu – Přivezený slad se nechá zhruba 1 měsíc odležet a poté se rozemele
    na tzv. sladovou tuč.
  2. Vystírání – To probíhá ve vystírací kádi. Je to smíchání vody a sladu při teplotě 52 °C.
  3. Rmutování – Proces, při kterém enzymatický komplex obsažený ve sladu štěpí složité polysacharidy na zkvasitelné cukry. Probíhá při teplotě mezi 63°C a 72°C.
  4. Scezování – Celá směs se přečerpá do scezovací kádi, kde se po 30 minutách vytvoří vrstva pevných podílů a probíhá filtrace – oddělení sladiny od sladového mláta.
  5. Chmelovar – Čirá sladina přijde do mladinové pánve a s ní i chmel. Povařením těchto dvou surovin po dobu 120 minut přechází hořké látky chmele do roztoku a vzniká
    tzv. horká mladina.
  6. Chlazení – Horká mladina se čerpá vysokou rychlostí do vířivé kádě. Tam dochází k oddělení horkých kalů. Poté je čirá mladina zchlazena v jednostupňovém deskovém chladiči na teplotu 8°C.
  7. Kvašení – Zchlazená a provzdušněná mladina se po zkvašení pivovarskými kvasnicemi (Saccharomyces cerevisiae) přidává do uzavřených nerezových cylindrokonických tanků (CKT). Při kvašení se přeměňují cukry na alkohol a CO2.
  8. Jímání CO2 – Oxid uhličitý je jímán a po vyčištění od dalších plynů a mechanických nečistot je kompresí zkapalněn. (pivovar ho dále používá jako tlačné medium)
  9. Ležácký sklep – Po prokvašení se mladé pivo zchladí a odčerpají se z něj sedlé kvasnice. Poté putuje do ležáckého sklepa. Zde je uzavřený v tancích při teplotě 2°C. Dochází k dozrávání piva. Výčepní piva leží přibližně 20 dní, ležáky a speciální piva kolem 60 dní.
  10. Filtrace – Po odležení a laboratorní kontrole se pivo naráží na odfiltrování kvasinek. To probíhá na svíčkovém křemíkovém filtru, kde dostává pivo jiskru.
  11. Oddělení přetlačných tanků – Zde je filtrované pivo před stáčením uloženo. V tomto oddělení je také paster piva, kterým je  každé pivo ošetřeno. Před stáčením je provedena další laboratorní zkouška.
  12. Stáčírna – Zde se připravené lahve a sudy vymyjí, naplní, proběhne lepení etiket, kontrola plnosti a zátkování.
  13. Výstupní kontrola – Z každé stočené šarže jsou odebírány hotové výrobky
    do deponážní místnosti, kde jsou uchovány pro případ reklamace. Také jsou podrobovány laboratorní analýze.
  14. Expedice – Hotové a zkontrolované pivo je nakládáno a vyváženo k odběratelům.
- Reklama -PR článek

Redakční výběr