Středa, 12 března, 2025
- Reklama -aktuality
DomůZdravíProteinová síla konopí

Proteinová síla konopí

Konopí a zejména konopná semínka a jsou jedním z nejcennějších zdrojů bílkovin rostlinného původu. Zvláště vegani a vegetariáni na ně nedají dopustit, představují totiž plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin, navíc z čistě přírodního zdroje.

Konopná semínka obsahují kompletní soubor dvaceti aminokyselin včetně devíti esenciálních (histidin, izoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin), tedy takových, které si naše tělo nedovede samo vyrobit a je nutné je získat z potravinových zdrojů. Aminokyseliny tvoří základní stavební kameny lidského organismu.

Konopí je rovněž bohatou zásobárnou kyseliny gama-linolenové (GLA), kterou oceníte při bolesti prsou, cukrovce, srdečních chorobách, vysokém krevním tlaku či skleróze. Pomáhá také při obezitě, revmatoidní artritidě, kožních alergiích a také při nepříjemných symptomech premenstruačního syndromu.

 

Kromě obřího množství bílkovin najdeme v konopném prášku třeba velkou zásobárnu vlákniny nebo omega mastných kyselin (omega 6 a omega 3 mastné kyseliny jsou ve vhodném poměru 3:1) a vlákniny. Aby toho nebylo málo, nedávno bylo navíc zjištěno, že konzumace konopného prášku snižuje únavu a má pozitivní účinek na imunitu.
Přidáváme ale ještě další poklady skryté v konopném prášku.

Co je konopný prášek?

Konopí seté (Cannabis sativa) je zemědělskou plodinou pěstovanou primárně pro pevná vlákna ve stonku, které lze využít v textilním průmyslu. Tento druh konopí má však naprosto zanedbatelnou hladinu psychoaktivní látky THC (tetrahydrocannabiol), takže jeho konzumace je nejen vhodná pro naše zdraví, ale také naprosto legální.

Výživový profil konopného prášku

Konopný prášek se vyrábí z konopných semen a má obdobné vlastnosti jako lněné semínko. Oproti nim bychom v něm však našli vyšší množství vlákniny, minerálů, chlorofylu a antioxidantů. Neobsahuje žádné nasycené tuky, cholesterol, cukr a dokonce ani sodík.

Jedna porce (zhruba třicet gramů) průměrně obsahuje:

  • 120 kalorií
  • 11 gramů sacharidů
  • 12 gramů bílkovin
  • 3 gramy tuku
  • 5 gramů vlákniny
  • 260 miligramů hořčíku (65 % doporučené denního dávky)
  • 6,3 miligramu železa (35 % doporučené denní dávky)
  • 380 miligramů draslíku (11 % doporučené denního dávky)
  • 60 miligramů vápníku (6 % doporučené denní dávky)

Nejlepší veganský zdroj bílkovin

Tři nejprodávanější proteinové prášky jsou vyrobené ze sóje, rýže a syrovátky.

   Syrovátková bílkovina je globulární protein získávaný jako vedlejší produkt při výrobě sýra a je optimální alternativou pro vegetariány, zejména pokud se jedná o aktivní sportovce. Je nezbytná pro budování svalové hmoty, snížení hmotnosti a posílení celkové vitality organismu. Syrovátka je snadno stravitelná i pro osoby s intolerancí na laktózu a dobře se vstřebává přes střevní sliznici. Není však vhodná pro veganský jídelníček vzhledem ke svému živočišnému původu.

Oproti tomu sójová bílkovina je vhodná jak pro vegetariány, tak vegany. Pochází z loupaných a odtučněných sójových bobů. Nevýhodou je zvýšený obsah fytoestrogenů, což je způsobeno genetickou modifikací této plodiny. Podle některých názorů tyto látky nejsou vhodné pro lidské zdraví.

Bílkoviny z hnědé rýže a z hrachu jsou rovněž vyhledávány vegetariány i vegany. Jsou bezlepkové a neobsahují laktózu. Hnědá rýže je bohatým zdrojem antioxidantů a úspěšně podporuje hubnutí, hrách rovněž hraje důležitou roli v našem jídelníčku.

Ani jeden z výše zmíněných bílkovinných prášků nicméně nepředstavuje tak cenný zdroj aminokyselin jako konopné bílkoviny.

   Konopí poskytuje nejen kompletní soubor aminokyselin, ale všechny jsou navíc v dobře stravitelné formě a nezpůsobují žaludeční obtíže ani při sportovní zátěži. Můžeme je přijímat ve formě prášku, oleje nebo samotných semínek. Pokud zakoupíte semínka pocházející z certifikovaných biofarem, máte záruku, že v průběhu pěstování nebyly použity pesticidy, herbicidy ani petrochemická hnojiva.

Použití konopných semínek v kuchyni

Konopí lze v regálech obchodů nalézt v různých podobách: jako semínka, prášek, mléko nebo olej, či ve formě sušených listů pro přípravu čaje. Protože se prodávají v syrovém stavu, je třeba je sladovat ve vzduchotěsné nádobě, v suchu a chladu.
Konopné produkty poslouží jako vynikající ochucení cereálií, pečiva (například muffinů), ale výborně doplní také saláty a obilné pokrmy. Konopné mléko může představovat zajímavou alternativu kravského nebo sójového mléka a je vhodné pro osoby se zvýšenou citlivostí na laktózu.

- Reklama -PR článek

Redakční výběr